Gleden ved å oppdage bøker

Sommeren er her, og akkurat nå er jeg på årets ferietur. I år, som flere år tidligere, er jeg i Stockholm, og noe av det som alltid står på planen er å gå i bokhandlene. Ja, jeg leser bøker på svensk, og nei det er ikke vanskelig, men det er ikke det denne teksten skal handle om. Noe av grunnen til at jeg elsker å besøke bokhandler i utlandet, og til at jeg ikke bruker så mye tid i dem hjemme i Norge, er nettopp det å kunne oppdage bøker helt på egen hånd, uten en eneste fordom (i ordets rette forstand).

Helt sant er det kanskje ikke, da jeg både leser svenske nettsider, abonnerer på Vi läser og hører på flere svenske bokpodder. Men, i forhold til det norske bokmarkedet er det svenske markedet for upløyd mark å kalle. Når jeg går inn i en svensk bokhandel er det selvsagt mange kjente navn, men mesteparten er ikke det – noe som gjør det så gøy å gå dit!

The English Bookshop

Da jeg selv jobbet i bokhandel hente det jeg glemte det der, at ikke alle hadde fått med seg debatten rundt en bok, eller hørt at «endelig er den her». Hver dag pepres jeg med nyhetsbrev og oppdateringer i sosiale medier, jeg har fått bøkene presenter i forkant, og gjerne en gang til på det offisielle bokmøtet. At jeg kjenner til boka betyr jo ikke at alle andre har gjort det. De kan bli gledelig overrasket når de kommer i butikken til jul og ser at Lars Mytting har kommet med ny bok, selv leste jeg den flere måneder før den kom. De kan høre en anmeldelse i radioen av en forfatter de aldri før har hørt navnet på, mens jeg jubler for at den endelig finnes på norsk. Noen ganger savner jeg det der.

Hedengrens bokhandel

Å gå i en bokhandel som derfor har flest bøker jeg ikke vet noe som helst om bringer tilbake gleden. Det er grunnen til at jeg kan gå i ulike bokhandlere hver eneste dag jeg er her i Stockholm, på jakt etter noe nytt. Jeg må lete meg frem til funnene selv. Jeg kan bli overrasket over å finne en bok av en forfatter jeg liker som jeg ikke visste fantes. Jeg kan ta en sjans, og finne ut at det var skivebom. Jeg kan bomme totalt, men jeg kan også oppdage gull – og begge deler er utrolig mye morsommere når du gjør det på egen hånd!

Nå er det jo sånn at jeg er en boknerd, og jeg klarer derfor ikke la være å grave meg ned i også dette. Hele tiden lærer jeg meg mer om svensk litteratur, forfattere og hvordan deres bransje er i forhold til vår kjente, norske. Det er lenge til jeg er utlært, om noen gang, så enn så lenge nyter jeg å være naiv oppdager i den store, svenske skogen av böcker.

Rönnells antikvariat

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s