Bokhøsten 2018

Da er vi her igjen, lufta blir kaldere og kveldene mørkere. Det kan kanskje være litt trist etter tidenes sommer, men det betyr også at forlagsbransjen er klar for å gi oss et ras av nye bøker. Jeg tenkte derfor å ta dere gjennom en noen utvalgte titler fra lista med bøker jeg gleder meg mest til i månedene fremover.

Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri

Om dere ikke alt har fått det med dere, jeg elsker Jonas Hassen Khemiri. I høst kommer det ny bok, og uten å vite noe som helst utover tittelen er denne langt opp på min «svært høye forventninger-liste». Khemiri er en solid forteller med et godt grep om språket. Han er ofte leken og behandler store, menneskelige temaer som hukommelse og identitet. Det kan se ut som om også han surfer på den omtalte brystmelktsunamien, men vi får nå se på det… (En av disse bøkene skal til meg!)

Ferdig med ting av Prableen Kaur

Debutanter er alltid spennende, og her kan man jo få hva som helst. Blanke ark og fritt for forventninger. Men det var altså noe i forlagets beskrivelse som pirret min nysgjerrighet. Kan det ha vært «en roman om intimitet, indre mørke og glimt av mulig lykke»? Kaur er mest kjent for sitt politiske engasjement, men nå gleder meg til å bli kjent med hennes skjønnlitterære debut.

Hvaleventyret av Andreas Tjernshaugen

Husker dere Meisenes hemmelige liv? Det gjør jeg, og stadig er jeg på jakt etter nye bøker som den. Nå som forfatteren selv er aktuell med ny bok tenker jeg kanskje ventetiden er over. Tjernshaugen vender åpenbart blikket fra de små i lufta til de aller største i havet. Selv har jeg ikke så mange forestillinger eller meninger om hval, så jeg kommer til boka med et åpent sinn. Det jeg forventer å få er kunnskap formidlet med letthet, leken fortellerglede og en personlig nærhet til stoffet. No pressure.

Doris av Tina Åmodt

Noen forfattere har stjerne i boka mi, uten at jeg en gang har tatt meg tid til å lese dem. Tina Åmodt er en sånn, som vakte oppsikt med både sin debut Annlegsprosa og den første romanen Det blir aldri lyst her. Jeg kunne selvsagt heller prioritert å lese den fremover denne nye jeg ikke vet noe om, men ofte synes jeg det er lettere å plukke opp noe nytt – og gir det mersmak så er det jo bare å kaste seg over tidligere bøker også. Doris handler om å være tenåring og å ikke ha et veldig forhold til sine foreldre. I utgangspunktet noe som bør være gjenkjennelig på et eller annet plan for de aller fleste av oss.

Monica Isakstuen Litteraturhuset 19. juni 2018

Rase av Monica Isakstuen

De fleste av oss husker nok Isakstuen fra hennes Brageprisvinnende Vær snill med dyrene. Også i høstens bok skriver hun om foreldreskap, og om hvor vanskelig det kan være. I sommer hørte jeg henne lese opp fra det uferdige manuset på Litteraturhusets smakebit-program, og jeg ble overbevist. Det er ingen grunn til å tro at Rase skal bli noe dårligere enn hennes forrige. Attpåtil har hun byttet forlag og kommer i år ut på Pelikanen, mon tro om det vil gi noen synlige spor utover et slående vakkert omslag?

*

Så, det er noen av høstens bøker jeg gleder meg til å gi meg i kast med. Jeg tviler jeg får lest alle disse for leselista er lang og det er mange flere som også frister, som dere ser på bildet til venstre. Men, det er inspirerende å kjenne at man har noe å glede seg til, så får jeg bare glede meg over det jeg leser og glemme alle de andre bøkene.

5 kommentarer Legg til din

 1. K sier:

  Anleggsprosa er vel debuten til Åmodt, ikke Det blir aldri lyst her. 🙂

  1. kasiopeiia sier:

   Helt riktig, jeg som surrer med årstall og sjanger og slikt. Nå skal det bli riktig!

 2. Noen av disse har jeg også lagt merke til. Det er veldig mange bøker på høstlisten jeg kunne tenke meg å lese så her må en velge med omhu som alltid. Jeg fikk det ikke helt til med «Vær snill med dyrene» men jeg så at hun skrev godt og kunne tenkt meg å lese «Rase». Ha en fin bokhøst Nora 🙂

 3. Ellikken sier:

  Ja! Åmodt! Isakstuen! To favoritter jeg må få somlet meg til å lese i høst 🙂

  1. kasiopeiia sier:

   Det får du til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s