– Som en godisfabrik!

Har du vært i en svensk bokhandel de siste årene har du sikkert sett dem, fristende på kassa eller i store, fyldige stativ. Lekre, små bøker som er lett å la seg friste av. Ja, jeg snakker selvsagt om Novellix.

Kjenner du ikke til Novellix, er det et forlag som kun utgir noveller i lommeformat, med alle salgs forfattere og en rik stall av illustratører. Jeg kjøper alltid noen når jeg er i Sverige, og i fjor hadde jeg også deres aller første adventskalender.

Fra utsiden ser Novellix ut til å være en stor suksess, full av kreativitet og handlekraft. Jeg tok derfor kontakt med Erika Palmquist som er forlegger i Novellix. Med henne pratet jeg litt om å våge og gå for et helt annerledes format, om hvordan man finner tekster å utgi og om nøkkelen til å lykkes med en smal idé. Enjoy!

Fra utsiden ser Novellix ut til å være en stor suksess, full av kreativitet og handlekraft. Jeg tok derfor kontakt med Erika Palmquist som er forlegger i Novellix. Med henne pratet jeg litt om å våge og gå for et helt annerledes format, om hvordan man finner tekster å utgi og om nøkkelen til å lykkes med en smal idé. Enjoy!

Kan du fortelle meg hvor idéen om det korte formatet kom fra? Og hvordan gikk det fra å være en idé til å være et rent novelleforlag?

Idén kom när Lena (som nu är vd) skulle åka tåg mellan Uppsala och Stockholm, en resa på cirka 40 minuter. Hon ville ha någonting att läsa som skulle ta ungefär så lång tid, och så fick hon syn på en Pixi-bok framme vid kassan på Pressbyrån. Plötsligt slog det henne att det inte fanns något liknande för vuxna, alltså kvalitetsböcker i litet format. Så hon och en kompis (båda läste till översättare) började prata om novellen, och att även om det i svensk bokbransch fanns en ”sanning” om att novellsamlingar inte säljer, så kanske det snarare handlade om paketeringen än om innehållet? Vad skulle hända om man gav ut noveller en och en istället? Det borde väl passa perfekt i en tid när just tid är de flesta människors största bristvara?

Nå har det blitt 160 noveller, men hvor startet det? Hvilken var den første novellen dere gav ut, og hvordan gikk det til?

Den absolut första novellen är skriven av Jens Liljestrand och heter Sandhamn. Men det var redan bestämt att vi skulle släppa böckerna fyra och fyra (varför vet jag inte riktigt!), så första ”fyran” bestod även av noveller av Maria Sveland, Unni Drougge och Jonas Karlsson. Vi fick ett fint mottagande.

I dag ser jeg alltid Novellix-bøker i svenske bokhandlere, uansett hvor jeg er. Men hva har vært den største utfordringen med å slippe til i butikkene med et nytt, uvant format?

De var förvånansvärt positiva i början. Det var kanske mer kunderna som var svåra att nå. Våra böcker var inte formgivna på samma sätt som de är nu, utan hade ett mer mallat utseende, med författare och titel placerat på högkant, längs ryggen, och med plats för illustration mot en i övrigt vit framsida. Det blev inte så framgångsrikt och det var först när vi började med den lite mer varierade och färgstarka formgivningen som vi även kom ut ur butik. Och ännu bättre blev det när vi började göra våra askar. Tack vare dem har vi även nått design- och presentbutikerna, och nu senast blomsterhandeln.

Dere utgir både nyskrevne, svenske noveller, og oversatte titler, nye og gamle, hvordan jobber dere frem nye utgivelser?

Vi har fyra släpp per år, med fyra böcker varje gång. Släpptillfällena är alltid bestämda: ett i början på mars, ett i maj, ett i augusti och ett i oktober/november. Att ha nyskrivet, svenskt är väldigt viktigt för oss, och vi vill helst ha minst ett sådant släpp per år. Men i t ex maj tänker vi på presentsäsong och på sen höst på julhandeln – vad vill våra kunder ha eller ge bort vid dessa tider? Och framförallt: vad skulle vara roligt att ge ut? Att jobba som förläggare på Novellix är lite att komma in i en godisfabrik där man bara kan ställa sig i mitten och fråga sig: Vad vill jag ha nu då? Det är helt fantastiskt.

Formgivningen av bøkene deres er også veldig viktig, og sånn sett fremstår dere som et veldig visuelt forlag også. Hvorfor har dere valgt å vektlegge dette så mye som dere har gjort, og hvordan går dere frem for å finne og velge ulike illustratører?

Vår första utformningsidé fungerade inte så bra, och vi märkte att det var just vacker formgivning som skapade ett sug hos kunderna. Vi väljer illustratörer efter den känsla vi vill ha. När jag gick med i Novellix (jag var med mellan 2010 och 2012 i första vändan), jobbade jag samtidigt på en organisation för frilansillustratörer, som heter Illustratörcentrum. Så jag rörde mig samtidigt i den världen.

Dere har også utgitt mange spennende temabokser, som f.eks. granner, sci-fi og flykt. Hvordan tenker dere når dere lager slike bokser? Kommer temaet først og så finner dere forfattere, eller har dere allerede noen tekster på plass og forsøker å finne noe felles?

Oftast kommer temat först. I de fallen du nämner ovan är det absolut temat först! Ja, egentligen i alla när jag tänker på det. Sen kan det ju finnas andra idéer, som att man har ett litet gäng favoritförfattare som alla råkar vara amerikanska, och så kan det passa med ett sådant tema just då.

Det så tøft å satse på ett så smalt konsept, og se at dere virkelig lykkes! Hva var det som gjorde at dere turte å satse kun på det ene, og ikke også safe med «vanlige» bøker? Hva mener du er hovedgrunnen til at dere har fått det til?

Faktum är att jag i början fick säga till Lena flera gånger att vi var ett förlag. Hon ville inte på något sätt vara ett traditionellt förlag – det skulle ju vara så mycket svårare! Dels för att det är större konkurrens, men också för att man förlorar mycket av det vi kan jobba med nu: hela Novellix som varumärke.
Jag tror att det är just det faktum att vi är så smala, och därmed unika, som är vår största nyckel till framgång.

Her kan du besøke Novellix sine nettsider.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s